Relatív URL-ek, médialejátszók és Hot Potatoes

Meghatározások

URL
valamely internetes forrás, például weboldal, kép vagy hangállomány címe.

abszolút URL
a "http://"-vel kezdődő URL. Mindig ugyanarra a címre mutat.

relatív URL
nem "http://"-vel kezdődő URL. Egy "alapoldal" abszolút URL-jével kombinálva megadható a cím abszolút URL-je.

Relatív URL-ek Hot Potatoes tesztek esetén

Relatív URL-ekkel kényelmesen megadhatók Hot Potatoes tesztekhez képek, hangok és videók, hiszen ezek feltöltés előtt megtekinthetők és ellenőrizhetők a helyi gépen. Amikor a Moodle-ban használni kívánja a multimédiás állományokat, akkor azokat is fel kell tölteni a Moodle megfelelő könyvtárába.

Biztonsági okokból a Moodle nem engedélyezi a kurzusállományokhoz való közvetlen hozzáférést, hanem egy programkóddal ellenőrzi, hogy az adott személy beiratkozott-e a kurzusba. Emiatt azonban elállítódhatnak a tesztben lévő relatív ugrópontok.

A megoldás viszonylag egyszerű: minden relatív URL-t át kell alakítani abszolúttá, mire a teszt a böngészőbe betöltődik. A Hot Potatoes típusú tesztek esetén ezt a Moodle elvégzi, így a tartalomfejlesztőknek nem kell ezzel a fáradságos és könnyen elhibázható feladattal bajlódniuk.

Médialejátszók Hot Potatoes tesztek esetén

Egyes médialejátszók nem fogadják el azokat az állományokat, amelyeket kurzusvédő kódon keresztül kapnak. Ilyen esetben olyan lejátszót kell használni, amely kompatibilis a Moodle-lal. Ez elérhető a tesztben megadott lejátszó módosításával, vagy a Moodle annak elfogadására kényszerítésével a "Médialejátszók elfogadása" "Igen"-re állításával a teszt beállításainak az oldalán.

Súgó fájlok mutatója